Původ |
Původ: |
Německo |
Století: |
18.st. 2/2 |
Striktní region: |
neuvedeno |
Doporučený: |
|
Oblast: |
neuvedeno |
Poznámka: |
nahodilý semenáč od Guben v Dolní Lužici |
Plody |
Barva převládající: |
žlutočervená |
Velikost: |
velká |
Skupina: |
polochrupka |
Dužnina: |
tuhá |
Štavnatost: |
šťavnatá |
Chuť: |
výborná |
Příchuť: |
příjemně sladká |
Šťáva: |
nebarvící |
Poznámka:
|
pestrá polochrupka mírně do oranžova, v deších puká |
Sklizeň |
Skupina odrůd: |
pozdní |
Sklizeň: |
červenec 2/2 |
Odolnost otlakům: |
malá |
Skladovatelnost celková: |
7 dní po sklizni |
Poznámka:
|
dlouho drží na stromech
|
Využití |
Přímý konzum: |
velmi vhodné
|
Destilát:
|
není prověřeno
|
Sušení: |
není prověřeno
|
Kompoty: |
není prověřeno
|
Džemy a marmelády: |
málo vhodné
|
Šťávy: |
málo vhodné
|
Poznámka: |
nebarví a z toho plynou omezení při zpracování na šťávy
|
Plodnost |
Začátek plodnosti: |
do 5 let po výsadbě
|
Plodnost: |
velké úrody
|
Pravidelnost: |
každoročně
|
Poznámka: |
velmi spolehlivá plodnost
|
Strom |
Růst: |
střední
|
Obvyklá výška: |
8 m
|
Obvyklý průměr koruny: |
6 m
|
Životnost na bujné podnoži: |
|
Habitus: |
vysoce kulovitá
|
|
|
Poznámka: |
vznosné koruny, ve vrcholu rozložité
|
Péče |
Slabá podnož: |
není prověřeno
|
Pravidelný řez: |
delší
|
Zakracování: |
nevyžaduje
|
Nárok na řez: |
méně náročná na řez
|
Živiny: |
skromná
|
|
|
Poznámka: |
dobrá afinita k mahalebce
|
Kvetení |
Opylovač: |
není ověřeno
|
Odolnost květů: |
odolné
|
Doba kvetení: |
pozdní
|
Poznámka: |
dobře opylována Žalankou, Dönissenovou
|
Stanoviště |
Nadmořská výška: |
do 600 m
|
Mrazuvzdornost: |
silně mrazuodolná
|
Teplo: |
nenáročná
|
|
|
Poznámka k nmv: |
nenáročná na polohu
|
Poznámka: |
méně náročná na stanoviště
|
Půda |
Půdní druh: |
na bujné podnoži i mělčí a lehčí půdy
|
Vlhčí půdy: |
není ověřeno
|
Přísušek: |
toleruje
|
Poznámka: |
|
Náchylnost |
Monilie: |
není ověřeno
|
Moniliový úžeh: |
není ověřeno
|
Praskání: |
středně náchylné
|
Vrtule třešňová: |
je napadána
|
Poznámka: |
monilióze silně podléhá ve vlhkém počasí, za sucha je spíše odolnější
|