Co budeme potřebovat?
- Nádobu skleněnou nebo nerez. Velikost volíme podle toho, kolik octa si chceme připravit.
- Lze využít sklenici na 1,5 l, ale pokud máme hodně jablek lze využít i nerez džber na 10 l.
- Jablka–3-5 dle velikosti
- Struhadlo, případně kuchyňský robot, drtič ovoce (lze využít i jablečnou drť po ručním moštování ovoce). Dále lze využít i jablečné slupky, či vykrájené zdravé jádřince...
- Cukr – v poměru 1:10, tj. na 1,5 litrovou nádobu použijeme 150 g.
- Prodyšné plátno, gumička či provázek na upevnění – Octová fermentace probíhá za přístupu vzduchu
- Krom jablek lze ocet připravovat i z jiných ovocných druhů. Využít můžeme višně, třešně, hrušky, kdoule...
Recept na ocet:
Ovoce nastrouháme, nadrtíme, rozmačkáme nebo nadrobno nakrájíme.
Kousky ovoce umístíme do nádoby. Přidáme cukr 1:10, důležité zejména pokud ovoce není dost sladké a pak promícháme.
Doplníme vodou několik centimetrů pod okraj. Při kvašení se hladina zvedne. Pod nádobu umístíme misku nebo talíř, kvůli přetečení.
Dobře promícháme. Přikryjeme plátnem a zajistíme gumičkou. Stačí pokojová teplota. První týden 1x denně promícháme. Vždy znovu zakryjeme. Pak necháme 3 týdny stát.
A je hotovo.
Před použitím přecedíme.
A pro netrpělivé zrychlený způsob výroby višňového octa:
V míse rozmačkejte zralé, čisté a vypeckované višně. Zalijte je vinným octem v poměru 1:1. Dobře promíchejte a přelijte do láhve s širším hrdlem, které ovážte plátnem. Lahev pak postavte na tři dny na sluníčko nebo ke kamnům.